dinsdag 12 november 2013

Cultuurkalender: voorstelling 2

Wat? Toneel Roomvlekpieternel (vertelvoorstelling)
Muzisch deeldomein: toneel (drama)
Waar? Museumtheater Zwijgershoek, Sint-Niklaas
Wanneer?  14 oktober 2013
Doelgroep? Vanaf 1ste leerjaar, maar ook nog leuk wanneer je ouder bent.


Deze vertelvoorstelling ben ik gaan bekijken tijdens mijn stage met de kinderen van het eerste leerjaar. Het verhaal gaat over het leven van een lieveheersbeestje, Nelleke. Zij vertelt haar hele levensverhaal, dat samenloopt met de 4 seizoenen. Tijdens elk seizoen vertelt ze een stukje over haar leven.De voorstelling is bedoeld voor kinderen maar ikzelf heb er ook van genoten om dit te zien. Alle personages werden vertaald door 1 actrice maar je wist duidelijk wanneer welk personage aan het woord was. Doordat er geen decor was (enkel wat bladeren en de live muzikant) kon je je fantasie de vrije loop laten. Dit maakt het voor kinderen super leuk. Ook zat er veel interactie in het toneel. De kinderen mochten mee roepen, klappen, zingen, antwoorden op vragen en er was ook ruimte om tussendoor te lachen met alle grapjes. (De actrice wachtte dan even zodat daarna alle kinderen haar weer zouden verstaan.)

Naar mijn mening was dit toneel grensverleggend. Je kan zien dat een toneel niet altijd veel show moet hebben of veel personages maar dat minder inderdaad soms meer is. (‘Less is more.’) Ook is het leuk dat je echt aangespoord wordt om je fantasie te gebruiken.

Naast het feit dat het een leuk toneel is, is het ook nog eens leerzaam. Tijdens het toneel leer je heel wat bij over een lieveheersbeestje. (Bijvoorbeeld hoe lang ze leven, hoeveel eitjes ze leggen, wie hun vijanden zijn,…) Het is dus zeker een aanrader voor in de klaspraktijk. De voorstelling duurt 3 kwartier dus voor de jongste toeschouwers is dit zeker te doen, mede door de vele interactie. Ook bestaat er op het internet veel materiaal rond deze voorstelling. Zo vond ik bijvoorbeeld een hele lesmap met allerlei informatie en uitleg, verschillende opdrachten en extra achtergrondinformatie. Deze lesmap is ingedeeld in 2 delen: voorbereiding en nawerking.

Roomvlekpieternel is een productie van FONTH –Neuve Rue 1 7880 Flobecq0478/204889    elstrio@skynet.be   

 Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten